Den norske spesialrapporten til EARTH SUMMIT+5

Frivillige - Praktisk eksempel

Kamp mot forørkning

I Norge er forørkning eller forringelse av naturgrunnlaget i tørre områder ikke et miljøproblem, men likevel har det engasjert en arbeidsgruppe i Forum for utvikling og miljø, ForUM, og mange av ForUMs medlemsorganisasjoner er engasjert i Norges Sahel-program. Det er ForUMs arbeidsgruppe Biologisk mangfold og bærekraftig landbruk som er engasjert i det internasjonale arbeidet for å motvirke forørkning.

Siden det 7. internasjonale forhandlingsmøtet i juni 1995 i Nairobi i den internasjonale konvensjonen for å bekjempe forørkning (Convention to Combat Desertification), har ForUM vært engasjert i forhandlingene. Gjennom lobbyvirksomhet, seminarer og informasjonsaktiviteter i samarbeid med RIOD - et internasjonalt nettverk for frivillige organisasjoner fra sør og nord som støtter arbeidet mot forørkning - har ForUM satt sitt preg på arbeidet.

Også i Norge har ForUM satt forørkning og arbeidet med konvensjonen på dagsordenen. Gjennom utspill i pressen, artikler, møter med representanter for myndighetene og ved seminarer er søkelyset rettet mot arbeidet med å bekjempe forørkning. Mange av ForUMs medlemsorganisasjoner arbeider også for sosial sikkerhet og miljømessig rehabilitering i Sahel-området. Dette skjer blant annet gjennom samarbeid med bønder, pastoralister, forskere, offentlige kontorer, frivillige organisasjoner og lokale organisasjoner både i nord og sør.

Norge ratifiserte den internasjonale konvensjonen for å bekjempe forørkning i juli 1996. Samtidig ble arbeidet med å bekjempe forørkning en del av de offisielle målene i norsk u-hjelpspolitikk.